კერძები, რომლებიც ასოცირდება ერთ ქვეყანასთან, მაგრამ შექმნა სხვადასხვა ქვეყანაში
კერძები, რომლებიც ასოცირდება ერთ ქვეყანასთან, მაგრამ შექმნა სხვადასხვა ქვეყანაში
ძალიან ბევრი ქვეყანაა ცნობილი კულინარიითა და კერძებით. ასევე – ძალიან ბევრი კერძი რომლებიც ხალხს ჰგონია, რომ კონკრეტულ ქვეყანაში წარმოიშვა, სინამდვილეში იმ ქვეყნის არაა.
ქვემოთ მოცემულია რამდენიმე სახის საკვები, რომლებიც ჩვეულებრივ, ასოცირდება ერთ ქვეყანასთან, მაგრამ რეალურად დაიბადა მეორეში:
პიცა – ხშირად ასოცირდება იტალიასთან, თუმც ის რეალურად ძველ საბერძნეთში გამოიგონეს. თანამედროვე ვერსია შეიქმნა იტალიაში, ნეაპოლში, თუმცა მსგავსი კერძით სარგებლობდნენ სხვადასხვა რეგიონები, მათ შორის – საბერძნეთი და ახლო აღმოსავლეთი. იტალია პიცის ქვეყნად იმიტომაა ცნობილი, რომ პირველი პიცის რესტორანი/საცხობი იტალიაში გაიხსნა.
კარტოფილი ფრი – სახელის მიუხედავად (french fries), წარმოიშვა ბელგიაში. ისტორიის მიხედვით, მათ ბელგიელი სოფლის მცხოვრებლები ამზადებდნენ, რომლებიც თევზს წვავდნენ იმავე მეთოდებით, მაგრამ როცა მდინარე გაიყინა, მათ ნაცვლად კარტოფილის შეწვა დაიწყეს.
სუში – მიუხედავად იმისა, რომ ცნობილია როგორც იაპონური კერძი, ის სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიურია, უფრო ვიეტნამური. იქ ფერმენტირებულ თევზს ბრინჯში ახვევდნენ. ეს პრაქტიკა მოგვიანებით გავრცელდა და პოპულარული გახდა იაპონიაში.
კრუასანი – ასოცირდება საფრანგეთთან. ის ფაქტობრივად წარმოიშვა ავსტრიაში და შთაგონებული იყო ნახევარმთვარის ფორმით, რომელიც ოსმალეთის იმპერიის სიმბოლოა და საფრანგეთში ავსტრიელმა პრინცესამ მარი ანტუანეტამ ჩამოიტანა.
შნიცელი – მიუხედავად იმისა, რომ ფართოდ არის აღიარებული ავსტრიულ კერძად, ის იტალიურია – იტალიაში მზადდებოდა XII საუკუნეში, ხოლო ავსტრიელმა თავადმა ეს რეცეპტი ავსტრიაში ჩაიტანა და იქ გავრცელდა.
ჰამბურგერი – იგი დღეს ამერიკული “fast food-ის” სიმბოლოდაა ქცეული, მაგრამ მისი ფესვები გერმანიიდან, ჰამბურგიდან მოდის.
ბაგეტი – ეს გრძელი პურის სახეობა ცნობილია, როგორც საფრანგეთის კულტურის ნაწილი, მაგრამ იგი სინამდვილეში ავსტრიაში დაიბადა.
ეს მაგალითები წარმოაჩენს საკვების გასაოცარ და ურთიერთდაკავშირებულ ისტორიას მთელ მსოფლიოში!