ატრია – მრავალფეროვანი გემოებისა და მდიდარი ისტორიის ერთობლიობა
სტატიის ავტორი: გიორგი მაისურაძე
ატრია საკმაოდ ცნობილი, მსოფლიოში გავრცელებული აზიური კერძია, მაგრამ ბევრისთვის უცნობია მისი შექმნისა და განვითარების ისტორია.
კერძს სათავე დაედო ჩინეთში, მე-19 საუკუნის დასასრულს, ხოლო განსაკუთრებული პოპულარობა იაპონიაში შეიძინა მას შემდეგ, რაც ჩინელმა ემიგრანტებმა ეს კერძი იქ ჩაიტანეს.
ატრიამ 1968-1912 წლებში გაითქვა სახელი. ეს პერიოდი ცნობილია უცხოური რეცეპტების გავრცელებით. სწორედ მაშინ დამკვიდრდა ის სამზარეულოში. მისი მომზადების მეთოდებიც დაიხვეწა და ის სახე მიეცა რომელიც დღეს გვაქვს.
მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ ის მთავარ კერძად იქცა, რადგან იაპონიაში საკვების მოპოვება გართულდა. ხელმისაწვდომი იყო ამერიკიდან შემოტანილი იაფფასიანი ფქვილი, რაც კერძის ძირითადი ინგრედიენტია. ატრეა მიირთმეოდა სოიოს სოუსთან ერთად. ძირითადად მზადდებოდა ღორის ძვლის ნახარშში.
1958 წელს მომოფუკუ ანდომ, “nissin foods”-ის დამაარსებელმა, შექმნა ამ კერძის ის ვერსია, რომელიც ატრიას მომზადებას ცხელი წყლის დასხმით გულისხმობდა. ასეთმა იოლმა მეთოდმა გააფართოვა კერძის პოპულარობის მაშტაბი.
20 საუკუნის შემდეგ ატრიას პოპულარობა გაიზარდა არა მარტო აზიაში, არამედ ევროპასა და ამერიკაშიც. ამ კერძმა მიიღო “fast food” ფორმა, ასევე არსებობს მისი უფრო დახვეწილი ვერსია. დაემატა სხვა ინგრედიენტები. კერძის მომზადების წესი დღითი დღე ვითარდება.